Zondag 17 en Maandag 18 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu Zondag 17 en Maandag 18 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu

Zondag 17 en Maandag 18 augustus

Door: Mirjam

Blijf op de hoogte en volg Familie

18 Augustus 2008 | Nigeria, Lagos

Zondagmorgen zijn we niet naar de 'mama'-kerk gegaan en ook niet naar de 'papa'-kerk (zoals Jonne en Timme dat altijd noemen), maar waren we te gast bij de Christ Victory Church. Een zaaltje vol plastic tuinstoeltjes en er waren zo’n twintig kerkgangers. Maar: wel een volledige band met koor, drums, synthesizer en trommels en laten we zeggen dat Frank G. het geluid bij ons veeeel beter kan afstellen! Er was een enorm vurige voorgangster en de ‘halleluja’s , praise the Lord, amen’ klonken om de andere zin. Het duurde lang – zoals alles in Afrika lang duurt – en de jongens hadden geen zin in de Afrikaanse kindernevendienst en toen ze ook nog avondmaal wilden gaan vieren zijn wij weg gegaan. Er is nog een Nederlandse familie in Lagos en we waren met hen uitgenodigd bij een Zweedse familie om met elkaar te gaan zwemmen. Zondagmiddag hebben we bij het zwembad(je) doorgebracht: heerlijk ontspannen. Familie Kollenstaart was goed voorbereid: na het opblazen van 6 zwemvleugeltjes, een megakrokodil, een zebra en een Nijntje-zwemband kon iedereen te water. We waren met 7 volwassenen en 7 kinderen (5 Nigeriaanse + J&T) en het was dikke pret. Heerlijk ‘geluncht’ om 15.30 uur en toen naar ons nieuwe onderkomen: een mooi hotel waar we een betere kamer hebben dan eerst. Nog steeds met z’n allen op de kamer, maar dat gaat goed. De jongens slapen samen op een matras op de grond en Stella ligt in een travelcot.

Maandagochtend gaan we naar Mrs. Aino, zij heeft een winkel met Nigeriaanse cadeauartikelen en kunst. Daar legt Mr. Hakeem uit hoe het hier allemaal in z’n werk gaat: op z’n Afrikaans en daar moeten we geen commentaar op hebben, we moeten onze contactpersonen gewoon vertrouwen. We nemen de hele papierhandel door en komen erachter dat de 12 pasfoto’s die we met moeite hebben laten maken van mij nog steeds op m’n bureau in Ottoland liggen, maar voor de rest is alles in orde. Ook bekijkt Hakeem de cadeautjes die we meegenomen hebben voor verschillende mensen en maakt hij een selectie wie wat krijgt.
’s Middags gaan we naar het ministerie van sociale zaken en zitten we bij de ‘director’ in haar kantoor met onze kinderen. We moeten een aantal vragenlijsten invullen over onszelf (opleiding, banen, familie etc.) terwijl zij ons observeert hoe wij dat doen en tegelijkertijd met ons kind/onze kinderen omgaan. Gelukkig heeft iedereen zich voorbeeldig gedragen – Timme heeft zelfs de tafel afgenomen met een paar toetenvegers en uiteindelijk mochten we vertrekken. Zij maakt een rapport op voor de rechter die vrijdag uitspraak zal doen. Als dank hebben wij haar een cadeautje gegeven (Janneke: bedankt, je begrijpt wel wat ik bedoel!). Toen gingen we weer terug naar het hotel…en de rest van Lagos (16 miljoen mensen) moest blijkbaar dezelfde kant op. ‘Wat een file’, zoals J&T zeggen… Onderweg ging Timme helemaal over de rooie, hij was zo moe… Toen moesten we ook nog een nieuwe familiefoto laten maken, want J&T mochten er niet op en nog nieuwe pasfoto’s. Ongelofelijk zeg – zoals Jonne altijd zegt – ze maken daar nog foto’s op de ouderwetse manier met een flitser die de ogen uit je hoofd knalt… Daarna hebben we heerlijk gegeten in het hotel. Voor de jongens was het al te laat: zij hebben een half pak knackerbrod op…nu maar hopen dat ze dat hier ook verkopen… Effe allemaal poedelen in de douchebak en toen naar bed. Stella heeft het vandaag een stuk beter naar haar zin gehad: ze heeft veel meer gedronken dan de dagen daarvoor, want nu hadden we door hoe zij haar drinken/eten wil: in een babyfles…
Morgen hebben we een rustdag aldus Mrs. Aino…dan gaan we het straatleven Lagos eens een beetje ontdekken samen met Anita en haar zoon. Gezellig!

• 18 Augustus 2008 - 20:47

Margriet:

Wat een uitgebreide update, heerlijk ! En wat fijn dat het allemaal zo goed gaat. Veel succes met de formaliteiten en met de rechtzaak van vrijdag.
    En doe de groeten aan Anita !
    Groeten, Margriet en familie
    www.blaakjes.nl

• 18 Augustus 2008 - 22:01

Sietse:

Echt supergaaf allemaal! Gaaf dat jullie zo snel kennis mochten maken met Stella, júllie dochter. Ik hoop dat jullie kunnen genieten van jullie verblijf daar.

Ik denk aan jullie

• 19 Augustus 2008 - 07:45

Thea N:

Marien, misschien is band een idee voor sing in?.Fijn dat het zo goed gaat met jullie vijven, en nogmaals heerlijk om zo mee te mogen lezen.Er komt weer heel veel naar boven van 27 jaar geleden toen wij naar Indonesie gingen om onze zoon op te halen.
    Groeten uit Vuren.

• 19 Augustus 2008 - 08:31

Aart En Heleen:

Lieve mensen,
    Fijn om het nieuws van jullie 5jes te kunnen lezen!!!!!!
    We hopen dat het vrijdag ook goed mag verlopen.We bidden voor jullie.
    Een gezellige dag toegewenst in Lagos.
    Groeten van de Rietputtertjes no 127 in Vuren.(behorend bij de "papakerk")

• 19 Augustus 2008 - 16:11

Hanneke En René:

Ha lieve mensen,

Fantastisch om alles te lezen hoe jullie het allemaal doen daar. En fijn dat het met Stella zo goed gaat.

Groet,
    Hanneke en René.