Woensdag 20 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu Woensdag 20 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu

Woensdag 20 augustus

Door: Mirjam

Blijf op de hoogte en volg Familie

20 Augustus 2008 | Nigeria, Lagos

De tijd die we in Nigeria zullen doorbrengen is onbekend, maar gemiddeld duurt het zo’n vijf à zes weken. Waarom het zo lang duurt, blijft voor ons een beetje onduidelijk: er is een hoop papierwerk dat gedaan moet worden, dat buiten ons om geregeld wordt en waar we ook alleen maar het eindresultaat van zien. Deze dagen bijvoorbeeld wordt er achter de schermen druk gewerkt aan de adoptie van Stella, maar daar merken wij niets van. Het enige dat wij nu hoeven te doen, is ‘relax and enjoy your stay’. Dat proberen we dan ook maar, maar dan merken we ook gelijk dat Nigeria niet een standaard vakantieland is, dat dit niet te vergelijken is met onze vakantie in Zuid-Afrika twee jaar geleden en dat het reizen met drie kleine kinderen beperkingen heeft. Een wandeling naar de supermarkt is een hele onderneming en het feit dat Timme hier niets lekker vindt, is goed te merken aan zijn humeur. Het pak knäckebröd dat we hadden meegenomen is op en de broodjes smaken hier net niet hetzelfde als de broodjes van de Albert Heijn. Pannenkoeken zijn ook niet z’n favoriet en dus heeft hij uiteindelijk vanavond toch maar een broodje genomen…. Jan en Els hadden heerlijke pannenkoeken voor ons gebakken en het was gezellig met elkaar.

We zijn vandaag niet naar het zwembad geweest. We wilden dat vanmiddag doen, maar Mrs. Aino raadde ons dat af. Als je daar naar toe wilt, moet je ’s morgens vertrekken en halverwege de middag al weer terugkomen, omdat anders het verkeer helemaal vaststaat… Bovendien moest Anita met haar zoon op stap voor wat boodschappen en dat kostte ook de nodige tijd. De jongens vermaken zich wel in het hotel. Waar ze ook zijn: ze voelen zich snel vrij, Jonne kwam op een gegeven moment naar me toe dat hij naar buiten was geweest. Hier kan dat gelukkig ook: het kleine voortuintje van het hotel is afgesloten met een hek en bij het hek staat een vriendelijke bewaker. Jonne heeft ‘lizzards’ in de tuin ontdekt: kleine hagedisjes en dat vindt hij prachtig. Verder kijken de jongens regelmatig een dvd’tje en pakken ze graag hun kleurboeken en auto’s. Ze rennen wat door de lounge op hun blote voeten – je wilt niet weten hoe die er halverwege de dag uitzien…- en spelen met de zoon van Anita.

Waardevolle momenten zijn de momenten dat we nog met z’n allen in bed liggen. Meestal is Stella als eerste wakker en als de jongens wakker zijn, komen ze ook over het voeteneind gekropen. Ons bed is eigenlijk een drie-persoonsbed, kingsize dus, en er is dus genoeg plek voor iedereen. Vooral Jonne vindt het nog steeds geweldig om naar Stella te kijken, haar aan te raken en voorzichtig een kusje te geven. Stella geniet ook van die aandacht en af en toe maakt ze ook geluidjes. Vanmorgen ook en Jonne deed haar na: ‘Mama, Stella zegt urghh, urghhh…’ Waarop Timme zegt: ‘Dat is zeker Engels.’

Als we buiten lopen, zijn we wel een attractie. Net zoals we in Ottoland nu al een opvallende verschijning zijn qua huidskleur – hoeveel te meer als we met Stella thuiskomen… - zo zijn wij ook hier buitenbeentjes. Er zijn wel blanken, vooral zakenlui, maar er zijn weinig kinderen op straat te zien. En zeker geen halfbloedjes. En als Jonne en Timme dan achter elkaar in de buggy zitten, dan wordt ons ook weer constant gevraagd of het een tweeling is.

Hoe de dag er morgen uitziet, zien we morgen wel… Alles op z’n Afrikaans…afwachten dus. Pap: ik weet wel dat je je verjaardag morgen nog niet viert, maar toch al vast gefeliciteerd! Het voelt vreemd om er niet te zijn, dat is volgens mij nog niet vaak voorgekomen. Sowieso zijn wij niet zulke vakantievierders…wij zijn al weer terug als een ander net tot rust begint te komen – en nu zoveel weken van huis te zijn… Geen boodschappen bij de Albert Heijn (ja, Janneke: die mis ik echt!), geen ‘Army Wives’, niet ons eigen heerlijke huis, geen bezoekjes aan familie, niet onze eigen gemeentes… Thuis begint de zomervakantie af te lopen, langzaam gaat alles zometeen weer van start …zonder ons…dat is vreemd… Houd ons maar op de hoogte van hoe alles er bij jullie aan toe gaat! We lezen jullie reacties graag!

Ps. We probeerden een filmpje op de weblog toe te voegen, maar dat is niet helemaal gelukt…hahaha…

• 20 Augustus 2008 - 20:49

Aart En Heleen Van E:

Hallo, Hallo,
    Voor het slapen gaan even kijken of de Kollenstaartjes nieuws hebben,en ja hoor wij hebben weer genoten van jullie verhaal en de video bekeken.
    Lieve mensen bedankt dat wij jullie op deze manier even bij ons thuis mogen hebben.
    Sterkte bij alles wat nog op jullie weg komt
    Aart en Heleen van Eck.

• 20 Augustus 2008 - 21:08

Leanna:

Hallo,
    Handig hoor, ik krijg vanzelf een berrichtje als jullie wat hebben geplaats, zo blijven we op de hoogte, heel bijzonder om het zo mee te maken. we kijken al weer uit naar het volgende berricht, In Ottoland is het regenachtig niet echt vakantie weer, geniet ervan voor je het weet ben je weer op Ottolandse bodem.

groetjes Johan en Leanna & kids

• 20 Augustus 2008 - 21:47

Mattie De Hoop:

Hallo allemaal,

Ook wij volgen elke dag jullie berichten uit Nigeria. Jullie zijn er morgen pas een week, maar als ik het zo lees dan geloof ik dat jullie het liefst morgen het vliegtuig richting Nederland weer zouden willen nemen. Ik ben bang dat jullie nog veel geduld moeten hebben! (inmiddels zit Rick over mijn schouders mee te lezen en vraagt: oh, ik doe elke dag de krant nog door de deur (de bus is weggehaald), moet dat eigenlijk wel?) Hier gaat inderdaad alles gewoon door, zonder jullie, maar we hopen zo snel mogelijk weer een bewoonde pastorie te hebben! Het is er nu zo stil .. We wensen jullie het allerbeste daar (en veel geduld)! Groeten uit Ottoland.

• 21 Augustus 2008 - 10:28

Kees & Fya:

Hallo allemaal,

Wat is het fijn om jullie berichten te lezen! Nog een hele tour om zoveel weken de kinderen bezig te houden, pfff
    Anderzijds kunnen jullie nu helemaal ongestoord van jullie gezin genieten en alle aandacht geven aan de kinderen zonder dagelijkse beslommeringen.
    Alles heeft zijn voordelen en natuurlijk ook de nadelen.

Hebben jullie daar ook een begeleider die met jullie leuke uitstapjes kan maken, na bijzondere plekjes?
    Wij hadden dat zowel in Colombia als in Ethiopie.
    De dagen zaten soms zo vol, dat wij weleens dachten, eff bijkomen en lekker samen zijn.
    Maar het maakte de tijd wel aangenaam.

We konden ook diverse hulpprojecten bezoeken, en hebben ze nog niet allemaal bezocht, hopen dat de volgende keer te mogen doen.

En ook wij keken erg uit na de berichten van het thuisfront, was zo heerlijk om te lezen, ben je weer even terug.

Ik zit stiekem te zoeken naar een foto van jullie meisje, maar dat bewaren jullie volgens mij voor over zoveeeeeelllll weken!!

In Ethiope ben je ook een atractie op straat, blanken met een gemengd gezin, zoals wij, 3 culturen, maar daar reageren ze bijzonder op adoptie, ze vereren je helemaal omdat je een kindje komt helpen, ze willen constant met je op de foto op straat, je wordt omhelst etc.

Zo zie je, overal gaat het anders, wel heel bijzonder om jullie ervaringen te lezen, wij lezen ze elke dag!!!!

Dus pennen wij hier ook leesvoer terug; onze oudste Martijn (17), een echte Hollander wil ook niets eten ... graag zoveel mogelijk meenemen, maar ja dat is niet te doen, totdat hij vorig jaar naar Uganda is geweest op werkvakantie, het is nu afwachten of hij onder moeders straks in Ethiopie weer niet wil eten of toch maar doet als in Uganda.
    Daar ging het zo:
    met 16 volwassenen van 2 - zeer magere - kippen eten is ook een kunst.
    En dan te bedenken dat die kippen op de foto met hun verenpak nog aan al scharminkels waren, dan blijft er weinig over na een flinke plukpartij, mhhhh

We kijken weer uit naar jullie berichten, blijf vooral wel eten want anders wordt het echt zwaar!!!!!!!!!!

En ja... wij spreken uit ervaring, dan krijg je van die zwalkende, wit weggetrokken familie leden die je bijna het vliegtuig niet meer in krijg, en dan eten ze 3 maaltijden in het vliegtuig en beginnen dan weer een beetje bij positieve te komen.
    Zodat ze op schiphol weer aanspreekbaar zijn.

We denken aan jullie, een lieve groet, Fam. Nagel Gorinchem

• 21 Augustus 2008 - 11:08

Angela:

Hoi, hoi,

Ja ook hier wachten we vol smart op een foto van de kleine Stella en het is idd erg handig om direkt melding te krijgen van jullie laatse nieuwe bericht. Geweldig om zo jullie wel en wee te mogen volgen.

Hier in Goudriaan zijn we druk met de voorbereidingen voor de feestweek. Het opbouwen is eigenlijk het leukste. We hebben er al een kleine feestweek op zitten met onze buurt. En dan nog werken ook!! hihi. Ben heel benieuwd wie zondag de spreker is. Veel mensen hier denken nog steeds dat Marien komt want die weten niet waar hij nu eigenlijk wel zit. Het programma staat in het nieuwe "Kontakt" maar dit wordt niet vermeld. Verder ziet het er allemaal leuk uit. Via hyves kun je wat foto's bekijken bij WWW.

Wij wensen jullie nog een goede tijd, veel zegen (en geduld).

Groetjes van Sjaak en Angela.

• 21 Augustus 2008 - 13:46

Fam. Van Mersbergen:

Hallo familie Kollenstaart,

Ook in Hank wordt jullie avontuur gevolgd. Wat fijn om te lezen dat jullie een plaatsje hebben gevonden in jullie gezin voor zo'n klein kindje uit het verre Nigeria.

Wij "kennen" jullie als voorgangers vanuit de Gereformeerde Kerk van Meeuwen. En vorig jaar heeft Marien onze dochter Veerle gedoopt. Veerle is vandaag precies 13 maanden. Dus ongeveer even oud als Stella.

We blijven met belangstelling naar jullie verhalen uitkijken. We hopen dat het papierwerk snel geregeld is, zodat jullie weer lekker naar huis kunnen om van elkaar te gaan genieten (maar dat zullen jullie nu vast ook al wel doen).

Marcel, Elske, Manoa en Veerle van Mersbergen uit Hank

• 21 Augustus 2008 - 14:00

Renza Van Eek:

In de nieuwsbrief zag ik een link staan die naar jullie weblog verwees. Even reageren is wel leuk dacht ik. Wat een onderneming zeg. Daar heb ik diepe bewondering voor. Hier in Goudriaan verloopt alles rustig. We zijn in de voorbereiding van de feestweek, die volgende week plaats gaat hebben. Het weer is typisch Nederlands; regen, wat zon en 20 graden. Dat zal bij jullie wel anders zijn vermoed ik. Met belangstelling volg ik jullie "missie". Veel sterkte en geniet van de prachtige "gift"die jullie straks mee naar huis mogen nemen. Gods zegen!
    Groet Renza

• 21 Augustus 2008 - 14:27

Hester:

Hoi!
    Ik zag nu pas op mijn werk dat jullie al heel lang weg zijn én jullie dochter zelfs al bij je hebben. Geweldig! Jullie genieten ongetwijfeld! Ik hoop dat de zakelijke dingen gauw rond zijn enne ondertussen maar: pole pole!
    Liefs, Hester

• 21 Augustus 2008 - 15:21

Marièlle:

Tip voor als jullie naar Epe gaan, sla van tevoren bij de Shoprite (kom je langs op weg naar Epe vanaf Lagos) flink houdbare spullen in. In Epe is nog honderd keer minder te krijgen dan in Lagos en van Epe even naar de Shoprite is een dagtocht (letterlijk!). In epe hebben ze alleen maar klef brood, tomaten en wat fruit, boter, melkpoeder en jam en honing. Water en sap en frisdrank waren in Epe wel te krijgen maar dingen als crackers en zo niet. Shoprite is echt een expat-winkel en daar hebben ze veel import stuff uit Engeland. Wij vonden het na een week in Epe echt een verademing dat we bij de Shoprite konden omdat we noodgedwongen met Daniel naar Lagos moesten omdat hij malaria had.

Groetjes in Lagos!

• 21 Augustus 2008 - 15:35

Sijgje:

Het is bijna een "dagtaak" om jullie verslag en de reacties te lezen, maar wel heel erg leuk! Wat maken jullie veel mee en wat een indrukken,wel jammer dat het zo lang duurt voor alles geregeld is. Maar geniet er maar van van jullie verblijf, want straks als jullie terug kijken is het (hoop ik) omgevlogen. In de "papa's kerk" begint het nu ook weer wat drukker te worden! Einde vakantie voor veel mensen. Beste mensen: geniet van alle mooie momenten en let goed op de kids! Gods zorg en nabijheid gewenst.
    Gr. uit de Vurense polder.

• 21 Augustus 2008 - 15:52

Rein Willems:

Hoi Marien en Mirjam,
    Wat fijn dat het allemaal zo snel is gelukt met de reis.Heb geduld met de mensen daar. Het is niet Nederland of Europa.
    En helaas is er veel corruptie op alerlei nivo's
    Sterkte beiden met jullie crew van 3.
    We bewaren jullie in ons gebed .
    Rein en Adriana Willems

• 21 Augustus 2008 - 16:53

Elsa Alblas:

haha, wat dringt het allemaal weer heerlijk snel tot me door: jullie hebben een kind gekregen! Fantastisch!
    Wat lang zeg, zes weten voor je haar mee mag nemen. Aan de andere kant ook mooi, dat je al die weken in haar land mag wezen, om te zien hoe het daar is en hoe kinderen daar dus opgroeien.
    Nu zijn jullie zeg maar een soort mixed grill a la kollenstaart!
    tot ziens.........

• 21 Augustus 2008 - 17:23

Jaco,Marieke,Justin:

Hoihoi,

Wat leuk om jullie ervaringen en belevenissen in het verre Nigeria mee te kunnen beleven. Hierdoor zijn jullie toch dichtbij. Een dochter erbij in jullie gezin is een dankbaar geschenk. Jullie schrijven ook dat ze al niet meer weg te denken is uit jullie leven net als bij een 'eigen' kindje (dat merken wij nu met Justin ook....die groeit trouwens ook lekker door en spreekt ook Engels nl. urghh, urghh).
    We wensen jullie nog een goede tijd toe!!

Groetjes Jaco, Marieke en Justin Vink

• 21 Augustus 2008 - 17:56

FrankM Janneke Joris:

Ha buurtjes, het is echt stil hoor zonder jullie naast ons! Halen je ouders de post weg Mirjam? Of moeten wij dat even doen? Misschien kunnen we wat crackers en wat likkoekjes van de AH opsturen naar jullie?! Tuurlijk mis je de AH dat kon je van tevoren wel verzinnen natuurlijk. Ik ga wel voor je. Wat goed dat Stella het zo goed en makkelijk bij jullie doet zeg. Vroeg wakker went!! gr de buren

• 21 Augustus 2008 - 18:40

Saskia:

ik mis jullie t idee dat jullie zover weg zijn ik wil me nichtje zien snik snik dit is nog erger dan 9 maanden in je buik want dan weet je niet wat je mist hihihi nou gelukkig loopt alles gesmeerd . veel sucses morgen !!!1 in de rechtbank denk aan jullie wacht vaak op skype maar mis je telkens denk ik nou dikke kus aan de boys

liefs sas

• 21 Augustus 2008 - 18:55

Peter En Mireille:

Hoi Hoi,

Hardstikke leuk om al die verhalen te lezen. Heb vandaag voor het eerst gekeken, maar je hebt er al een heus boekwerk van gemaakt. Echt leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken. Maak er verder een mooie tijd van, en we zien elkaar snel weer. Groeten Peter en Mireille

• 21 Augustus 2008 - 19:32

Willemieke:

Hoi!
    Het is erg leuk om jullie belevenissen zo te lezen en te zien. Maar gelukkig valt 5 a 6 weken mee (ipv 2 maanden...) Succes en geniet van het land en jullie kinderen (ook al kun je daar niet helemaal zeggen dat ze jullie dochter is). Groetjes.

• 21 Augustus 2008 - 20:14

Hans En Willeke:

Alles goed met jullie??
    Wij komen nét terug van vakantie en zitten nog midden in de zooi (hoera, we zijn weer thuis), maar nieuwsgierig als we zijn, duiken we meteen op de computer (wat een uitvinding hé?!)in de hoop een berichtje van/over jullie te treffen, en jawel!!
    We hebben (zelfs) in onze vakantie regelmatig aan jullie gedacht: zouden ze al weg zijn, zou het allemaal goed gaan (en vooral: wanneer komen ze terug, hihi)enz.
    Zo zie je maar: er wordt overal aan jullie gedacht.
    Beetje jammer dat het ons op de één of andere manier niet lukt om alle berichtjes te openen, dus doen we het maar met de informatie van woensdag...
    Zo te lezen gaat het allemaal goed met jullie en is Stella al groot, óf een wonderkind (allebei kan natuurlijk ook), want ze kan immers al Engels, haha.

Nu gaan we snel verder met opruimen en daarna lekker slapen in een Echt Bed!!!

Groeten van ons allemaal,

Hans, Willeke, Anne, Jente en Tieme.

• 22 Augustus 2008 - 16:08

Hans De Ruiter:

Ik heb zojuist jullie berichten voor het eerst gelezen. Daarom eerst mijn felicitatie's met de verjaardag van Mirjam (dezelfde dag als mijn broer), met jullie kersverse dochter en zus Stella en als laatse met de verjaardag van jullie (schoon)vader en Giessenburgse opa Gerrit.
    Het is boeiend om te lezen hoe het met jullie in dat verre Nigeria vergaat. De foto van Stella hebben we nog niet gezien, maar ik heb er wel al een een voorstelling van: een black beauty.
    Hartelijke groeten,
    ook van Marry en de kinderen