Zaterdag 23 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu Zaterdag 23 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu

Zaterdag 23 augustus

Door: Mirjam

Blijf op de hoogte en volg Familie

23 Augustus 2008 | Nigeria, Lagos

Vandaag was een bijzonder emotionele dag. Om 10.00 uur werden we opgehaald om naar de Missionairies of Charity te gaan, het huis waar we Stella een week geleden hebben opgehaald. Hoe anders rijd je daar nu naar toe! Vorige week nog in spanning en verwachtingsvol en nu met een meisje op schoot dat zich tegen je aan vleit om met haar vingers in haar mond in slaap te vallen… Dit kindertehuis wordt gerund door drie zusters van de orde van Moeder Teresa en een dozijn Nigeriaanse vrouwen. Met elkaar zorgen zij voor ongeveer 60 kinderen. Ons werd van tevoren gezegd dat er in het huis geen gebrek was aan kleding of speelgoed en daarom hadden wij pakken luiers meegenomen. Vorige week zaterdag gingen we niet naar binnen, maar werd Stella ‘overhandigd’ op de buitenplaats. Nu gingen we wel met de zusters mee naar binnen en in de eerste kamer/zaal waar we kwamen, schrokken we al gelijk enorm. Iedereen heeft wel een idee hoe een kindertehuis in het buitenland er uit ziet…met van die metalen spijlenbedjes, een zaal vol, huilende of juist apathische baby’s/kinderen… Deze zaal was vol gehandicapte kinderen. Kinderen, maar ook tieners – ze blijven er tot ze dood gaan. Niets ten nadele van de verzorging, want de zusters en de verzorgsters doen wat ze kunnen…maar zoiets als Syndion, zorgboerderijen, de Hoeff…het lijkt een utopie.
Daarna gingen we naar boven, naar de zaal waar ook Stella’s bedje geweest is…het was al weer gevuld… In deze kamer lagen acht kinderen van ongeveer 1 tot 2 jaar in bedjes. We kwamen net op ‘voedertijd’ binnen: nu begrijpen we ook waarom Stella nog niet met een lepeltje kan eten… De kinderen krijgen liggend in bed een grote fles en wie z’n fles nog niet zelf kan vasthouden, krijgt er een kussen tegenaan geduwd. Ook hier zagen we wel toewijding bij de verzorgsters: een kindje dat bijna blind is vanwege meningitis werd uit z’n bedje getild en gevoed. Muziek vulde de kamer, terwijl speelgoed achter glas opgeborgen was – er wordt alleen op gezette tijden gespeeld. Het was heel bijzonder om in die kamer te staan, iets te ervaren van Stella’s leven van het afgelopen jaar…
Door het hele huis hingen spreuken van Moeder Teresa aan de muur: één daarvan had de volgende strekking ‘het gaat er niet om hoeveel je doet, het gaat erom dat je het met liefde doet’ en de liefde van de zusters was duidelijk merkbaar. Ik vroeg hen of ze het moeilijk vinden om afscheid te nemen wanneer er kinderen vertrekken en ze antwoordden mij dat ze heel blij zijn dat de kinderen een familie krijgen, maar ze zeiden het wel met tranen in hun ogen… Toen we echt afscheid wilden nemen, wilden de zusters nog met ons bidden. In de tuin was een hoekje ingericht met een Mariabeeld en daar hebben de zusters met ons en voor ons gebeden: dat God Stella altijd zou vergezellen, haar zou beschermen en voor zou zegenen – materieel, spiritueel en fysiek – en dat ze een bron van vreugde mocht zijn voor de mensen om haar heen…

Terug in het hotel hebben we een opblaasbadje in de kleine voortuin gezet en konden Jonne, Timme, Stella en Anthoni lekker spetteren. Zo in de schaduw was het even heerlijk bijkomen van de indrukwekkende dag. We dachten de dag af te sluiten bij de Nigeriaanse variant van de McDonalds – ‘Chicken republic’ en dat hebben we ook gedaan, maar dat hadden we beter niet kunnen doen… De Nigeriaanse variant op het HappyMeal – ‘Flappy Meal’ – was een ‘floppy meal’ (dit is een grap van Marien), want het was er niet…en de bestelling die we deden, werd met veel moeite bij elkaar gezocht, maar was niet precies wat ik besteld had (maar goed, dit is Afrika, dus laat maar…)! Na de eerste happen van de kip was niet alleen Mariens rug verbrand, maar ook zijn mond: wat eten Nigerianen scherp – of, zoals J & T zegggen: ‘…een beetje pittig…’ – en dat vond zelfs Anthoni. Gelukkig was de patat goed en de cola ook, dus Jonne en Timme hebben weer wat calorieën binnen gekregen. Zelfs Stella heeft zich voor ’t eerst gewaagd aan vast voedsel. Normaal gesproken steekt ze alles in haar mond – ook het kruis om de hals van de zusters – behalve eten en nu probeerde ze een stukje patat. Blijkbaar helpt het dat ze ons ziet eten en begint ze nieuwsgierig te worden! Een goede ontwikkeling! Het wordt een echt McDonalds-meisje…past dus prima in ons gezin…hahaha…

Morgen gaan we naar een lutherse kerk met een vriendin van Mrs. Aino. Jonne heeft beloofd heel stil te zijn: ‘Dat kan ik wel, hoor, mammie…’ – we zullen zien en horen…

Hoe het volgende week gaat, weten we nog niet. Het legaliseren van de papieren zal zo’n drie/vier weken duren… En onze hotelreservering loopt maandag af… Anita zal met Anthoni verhuizen naar het huis van Mrs. Aino en wat wij gaan doen… We worden geacht om naar Epe (helaas niet op de Veluwe…) te gaan, daar is een grotere accommodatie, maar er is ons verteld dat daar ook minder mogelijkheden zijn (geen internet, geen airco, zeer beperkt stroom en geen eten van de Goodies…). We weten niet zo goed of we dat moeten doen, want we genieten ook van de ‘luxe’ van Lagos…maar we hebben eigenlijk geen keuze – of iemand moet een accommodatie in Lagos weten voor ons?!

(foto's: met dank aan Anita...)

• 23 Augustus 2008 - 21:03

Inge, Ray, Raphael:

Hoi,

leuk om weer foto's te zien vanuit het Missionairies of Charity. Veel plezier nog samen in het geboorteland van jullie dochtertje, geniet ervan !

groeten,

Raymond

• 23 Augustus 2008 - 21:11

Sijgje:

Van harte gelukgewenst met jullie mooie meisje! Alle liefde en geluk met elkaar gewenst. Net terug van 2 dagen Friesland was ik zeer benieuwd naar verslag van de laatste dagen en de foto's van Stella natuurlijk! Het was weer heel erg leuk om jullie verslag te lezen. Wat moeten jullie veel verwerken, eigenlijk niet te bevatten. Zeker niet van het kindertehuis, maar heel erg fijn dat Stella nu een "echt thuis" krijgt. Leer ze maar snel met de lepel eten.... dan komt de rest vanzelf! We wachten met plezier jullie volgende berichtjes af. Groeten.

• 23 Augustus 2008 - 22:19

Marièlle:

haha, die kip, was dat in de straat bij het winkeltje van Aino? Wij hebben daar ook een keer gegeten en ik ben nog steeds zoooooooo blij dat ik met mijn sambal-allergie niet aan de kip ben gegaan maar een wrap had.

Wat Epe betreft, je kunt daar in de tuin om het huis wel spelen maar er is in het huis amper stroom (alleen van 7 tot 10 in de avond gaat de generator aan en Nepa liet het toen wij er zaten soms de hele dag afweten), het internetcafe is ronduit slecht en er is inderdaad bijna niets te krijgen. Het voordeel is dat het huis groot is, kids redelijk speelruimte hebben en er een omheinde tuin is waar ze rond kunnen rennen. Maar wij mochten met de kids beslist het erf niet af en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me daar op straat ook echt niet prettig voelde. De armoede daar is groot en de mensen roepen je overal na. Epe heeft ook voordelen, je kunt er heerlijk vis eten en John (de housekeeper) weet hoe hij die klaar moet maken :-)
    Wat wij een nadeel vonden van Epe was dat het er vies was, dat er maar 1 keer per week werd schoongemaakt en dat wij ook maar èèn keer per week schoon beddengoed kregen, en dan ook nog pas nadat wij bij Aino ons beklag hadden gedaan. Wij hebben er vooral zelf lopen poetsen en doen. Aan de andere kant kan ik me indenken dat je met drie kids ook niet nog twee weken of zo in een hotel wil zitten hoor. Het voordeel van Epe is dat je er in elk geval bewegingsvrijheid op het erf en in het huis hebt en de kids rond kunnen rennen zoveel ze willen.
    Succes met het maken van een keuze!

Groetjes
    Marièlle

• 23 Augustus 2008 - 22:26

Tante Hanny:

lief vijftal, daar is tantetje nog even om een praatje te maken. Wat zitten de kinderen gezellig in het zwembadje te spelen, zelfs die kleine stella zit daar net zo gezellig, vind ze het lekker in het water, ze doet zeker alles na wat de jongens doen! wat grappig dat ze van de patatjes zit te proeven, kan je zien dat als ze op een goede manier aandacht krijgt, gelijk al beter ontwikkeld. ze vind alles maar wat mooi zo te zien !zo dit was het weer voor vanavond ik ga lekker naar bed,. morgen naar de kerk met omaatje en nelleke. morgen kijken we weer naar de volgende verhalen , en foto's ! we missen jullie wel hoor. liefs van tantetje

• 24 Augustus 2008 - 04:17

Fam Van Der Heiden:

hallo fam kollestaart
    ontroerend en bijzonder zijn jullie reisverhalen!
    leuk om jullie zo te mogen volgen. van harte gefeliciteerd met zo,n mooie dochter en zusje!!
    wij wensen jullie nog heel veel sterkte.

dirk cora, thijmen en stijn van der heiden

• 24 Augustus 2008 - 06:38

C. En C. Vd Berg G.b:

Hartelijk Gefeliciteerd met jullie dochter.
    Het is een mooi meisje.
    Veel kracht en zegen voor de komende tijd.
    groet. Corry

• 24 Augustus 2008 - 07:25

Marion:

he hoi,
    heerlijk om jullie verhalen te lezen uit Nigeria
    en wat een lekker stel kids!!
    allemaal zo herkenbaar
    lieve groet
    erik marion roy

• 24 Augustus 2008 - 10:36

Sietse:

Wat een prachtige dochter hebben jullie mogen ontmoeten. Heftige verhalen allemaal, zeker over het kinderttehuis. Ik denk dat jullie niet hadden verwacht in ponypark slagharen terecht te komen, maar kan nog steeds allemaal heftig aankomen denk ik. Ik hoop dat jullie snel deze kant op mogen gaan komen.

Sietse

• 24 Augustus 2008 - 11:10

Thea N:

Ha fam Kollenstaart Het was vanmorgen best druk in de "papa"kerk,waar in voorging mevr ds T Dijkstra,met als thema vele gaven één Geest.
    Hopen dat jullie ook een fijne dienst hebben gehad in de Lutherse kerk,en Jonne is het gelukt?
    Wij hopen dat het mee mag vallen in Epe en wensen jullie het allerbeste en Gods nabijheid toe.
    Lieve groeten
    André en Thea
    ps Marien hoe is het met je mond?

• 24 Augustus 2008 - 11:12

Annemieke:

Hi Mirjam en Marien,
    Gefeliciteerd met Stella! Wat een mooi meisje! Erg leuk om jullie verhalen te lezen en de foto's te zien. Heftige verhalen over het kindertehuis inderdaad, maar ik ben ook erg blij om te lezen dat de zusters wel heel veel liefde voor de kinderen hebben. Als we 1 ding gemerkt hebben in Oekraïne is het wel dat liefde echt een basisbehoefte is voor kinderen. Ik herken de verhalen wel van mijn collega's, erg grappig. Morgen zal ik navragen voor een appartement.
    Groetjes, Annemieke

• 24 Augustus 2008 - 12:23

Agnes V Veen:

Wat leuk om te lezen dat het zo goed met jullie gaat, en wat een mooi gezinnetje zijn jullie zeg, leuk om jullie te volgen op de site.
    Even over Epe, wij hebben daar 2 weken gezeten, en wij vonden het daar geweldig, ook wij hielden de boel zelf schoon, maar ik was toch niet van plan om met mijn armen over elkaar te gaan zitten wachten tot we verder5 mochten. Maar even een sugetie, mag Anita niet met jullie mee, wij zijn ook met Liesbeth gegaan je hebt daar ruimte genoeg en hebt dan ook wat aanspraak. Ja voor ons was het onze mooiste tijd in Nigeria, we hebben dan ook John en Rosaline helemaal in ons hart gesloten, en ze hebben zulke leuke kinderen, en je hebt vaak even gezellig aanloop van hun familie, veel sterkte met jullie keus, wij hadden trouwens op dat moment ook 3 kinderen, heel veel sterkte met jullie verdere procedure, we bidden voor jullie, Groetjes Agnes.

• 24 Augustus 2008 - 12:40

Willeke:

Hoi,
    Hebben jullie een beetje goed geslapen?? Zelf zou ik namelijk hartstikke wakker liggen na het zien van al die koppies in het kindertehuis, het blijft moeilijk om te accepteren dat we leven in een wereld waar zúlke grote verschillen zijn...
    Wat hebben jullie veel indrukken te verwerken (en er komen er vast nog veel meer).
    Het zal jullie duidelijk zijn dat we hier met jullie meeleven en voor jullie bidden. We wensen jullie een goede reis naar Epe!
    Nu ga ik snel weer verder met de taart voor onze oudste zoon, die tijdens onze verjaardag jarig was, maar morgen is het feest.
    Wat een contrast met wat jullie nu dagelijks zien...

Groeten van ons allemaal!!

• 24 Augustus 2008 - 17:25

Sijmen, Ina En Kids.:

van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe dochter Stella. Sterkte met de laatste loodjes.
    Hopelijk worden de laatste formaliteiten snel afgewerkt en kunnen jullie spoedig weer naar huis terugkeren.

groetjes uit Groot-Ammers.

• 24 Augustus 2008 - 17:48

Pieter En Ada Aantje:

Hoi Mirjam en Marien en kids,

Van harte gefeliciteerd met jullie prachtige dochter!! Wat een mooie ogen. We lezen met veel plezier jullie berichten en leven met jullie mee.We hopen dat de komende weken alles voorspoedig verloopt en we Stella over een paar weken mogen ontmoeten.
    Eindelijk weer een meisje op de oppas, zal Emily leuk vinden.

Leuke kleertjes van "Lief", Mirjam je kan je eigen weer uitleven in die winkel :)

Groeten en we wachten de volgende berichten met spanning af.

Pieter, Ada, Julia en Emily Aantjes

• 24 Augustus 2008 - 17:48

Pieter En Ada Aantje:

Hoi Mirjam en Marien en kids,

Eindelijk weer een meisje op de oppas, zal Emily leuk vinden.

Groeten en we wachten de volgende berichten met spanning af.

Pieter, Ada, Julia en Emily Aantjes

• 24 Augustus 2008 - 18:17

Fam. Ippel:

Gefeliciteerd met jullie dochter! Leuk om jullie berichten en foto's hier te zien.

Nog een goede tijd daar.

Groeten uit Vuren

• 24 Augustus 2008 - 19:41

Jenny:

Van harte gefeliciteerd met jullie dochter en zusje. Wat is ze prachtig! Fijn dat de rechtzaak achter de rug is, zodat jullie lekker ontspannen van elkaar kunnen genieten in het land van jullie meisje. Go with the flow, dan hebben jullie vast een hele bijzondere tijd daar.

Tjarda, Jenny & Oyindamola (Nigeria-yahoogroep)

• 25 Augustus 2008 - 08:57

Sabine:

Epe heeft wel internet - bij het ziekenhuis en dichterbij het huis - en de fan kan goed draaiende gehouden worden met wat extra diesel. Verse vis en groenten zijn er volop en af en toe terug naar Shopright levert meteen een leuk uitstapje op. De markt is het bezichtigen waard en er zijn kleine winkeltjes waar je genoeg sapjes en lekkere dingen kunt krijgen. Oftewel: doen, Epe. Kunnen de jongens lekker voetballen in de tuin. Doe John en zijn vrouw de groeten van ons!

hartelijke groeten,
    Frank, Sabine & Tanimola (Nigerialijst)
    www.freewebs.com/sabine_frank