Maandag 25 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu Maandag 25 augustus - Reisverslag uit Lagos, Nigeria van Familie Kollenstaart - WaarBenJij.nu

Maandag 25 augustus

Door: Mirjam

Blijf op de hoogte en volg Familie

25 Augustus 2008 | Nigeria, Lagos

Zo, de kinderen liggen te slapen en wij hebben even tijd om koffie te drinken en contact te maken met jullie! Toen we vanmorgen in de lounge zaten te ontbijten, kwam één van de receptionistes naar ons toe om ons te zeggen dat we nog een paar dagen langer kunnen blijven. We mogen blijven tot vrijdagmorgen en dat geeft ons rust en ruimte om nog het één en ander in Lagos te doen. Het zijn de verhalen over Epe die ons wat terughoudend maakten om daar heen te gaan en ook de manier van communiceren over ons verblijf waar dan ook… Laat ik maar zeggen dat ze de directe, Westerse manier van praten hier niet kennen…

Vanmiddag hebben we de toerist uitgehangen. We hebben een boottocht gemaakt naar een strandje aan de Atlantische Oceaan. Nu hebben we wel eens eerder boottochtjes gemaakt, maar dit was toch van een heel andere orde… Terwijl we in het kantoor van de ‘rederij’ zaten te wachten, zagen we Nigeriaanse variant van het Schoonhovense veer: hahaha….een veredelde roeiboot vol met mensen in zwemvest. Veel Nigerianen kunnen niet zwemmen, het water is diep, de boot niet erg veilig en de snelheid hoog. Ook wij moesten in een zwemvest. Timme protesteerde hevig en Stella verdronk niet in het water, maar wel in haar zwemvest! Naast de aanlegsteiger lag een boot half weggezonken als voorbode voor de tocht die ons te wachten stond. De boottocht werd gemaakt met de snelheid van een speedboot en het comfort van m’n eerste Fiat Panda die met 100 km/uur over hoge drempels knalt… We voeren Lagos uit en kwamen op zee. Om ons heen grote industrie: olieleidingen en alles wat daarbij hoort, grote containerschepen en platforms en ook nog een soort Nigeriaanse Titanic… Hoe wonderlijk dan toch dat er uiteindelijk voor ons oog een soort paradijsje verrijst: een strandje met palmbomen… Wanneer de boot eindelijk vaart mindert en zachtjes naar het strand dobbert, springen een aantal jongens vanaf het strand het water in om onze spullen uit de boot het strand op te dragen. Ook de kinderen worden aangepakt en droog aan wal gezet. Service die vriendelijk lijkt – en ook wel is – maar natuurlijk wel betaald moet worden… Er worden een paar strandstoelen voor ons neergezet, tafeltje erbij en van oude doeken wordt een soort luifel boven ons hoofd gespannen. De kinderen spelen heerlijk op het strand, net wel en net niet in het water, want golven zijn een beetje spannend en ook Stella heeft het prima naar haar zin in het water. Grappig om te zien dat ze hierin heel anders is dan Jonne en Timme. Toen die haar leeftijd hadden, zaten ze meer buiten het zwembadje dan erin en als we hen dan weer in het water zetten, wisten ze niet hoe snel ze weer over de rand moesten kruipen. Zelfs douchen kan hen maar amper bekoren, terwijl Stella vol overgave haar hoofd naar de waterstraal omhoog richt en als een dorstige hond haar tong buiten haar mond steekt. Vanmiddag zat ze heerlijk op het zand en liet de golven (althans, het laatste stukje golf: we zijn heus wel voorzichtig met haar…) rustig over zich heen komen. Vanmiddag voelde het even alsof we gewoon op vakantie waren.
Om 16.00 uur kwam de boot weer terug en vertrokken we weer met een noodvaart richting Lagos. Daar hebben we nog boodschappen gedaan bij de Shoprite, een supermarkt en warenhuis in één, en toen weer met de taxi terug naar het hotel.

Het is bijzonder om te zien hoe goed het met Stella gaat. Ze is vrolijk, we kunnen haar goed aan het lachen en gillen krijgen. Ze huilt als dat nodig is: als haar luier vol zit, als ze drinken of slapen wil, als ze aandacht wil. Jonne en Timme hebben héél véél aandacht nodig… Ze slapen – doordat Stella vroeg wakker is – een paar uur per dag minder dan normaal en ze moeten vaker op eieren lopen dan in Ottoland (denk aan de rechtbank en vanmorgen waren we even bij Mrs. Aino in de winkel en die staat vol met kunst waar ze echt niet aan mogen zitten…zucht…). Het eten blijft lastig en sowieso is de structuur die we thuis hadden, hier ver te zoeken… Zou dat nog problemen geven als we weer thuis zijn of schakelen ze dan weer moeiteloos over in de oude gewoonten…?!

• 25 Augustus 2008 - 23:50

Sietse:

Haha ik ben lekker de eerste. Mooi dat het goed gaat met jullie en dat Stella moeiteloos bij jullie meedraait. Wel jammer dat jullie naar Epe moeten. Ik vind het superleuk om jullie verhalen te kunnen lezen. Zo zijn we er stiekem toch een beetje bij. In de tent was er vanavond een toneelstuk en ik heb er erg van genoten, was echt leuk.

Sietse

• 26 Augustus 2008 - 07:59

Angela:

Goed gedaan Sieste, en dat nog voor het slapen gaan.

Hoi Staartjes,
    Nou wij zijn niet naar de toneelvoorstelling geweest hoor. Kreeg in de loop van de middag van 'n bestuurslid te horen dat het 3 uur ging duren en dan moest er nog pauze tussen. Het zou om 20:00 uur beginnen; reken maar uit. Het is voor Sjaak een gewone werkdag de volgende ochtend. Nee, wij zijn gaan sporten opdat we in goede conditie de Playbackshow vanavond kunnen toejuichen. We hopen woensdag de verlichting te gaan bekijken. De berichten gaan dat men weer erg goed z'n best heeft gedaan.

Ik ben blij te kunnen lezen dat er mensen zijn die het toch goed naar hun zin hebben gehad in Epe. Ondanks de omstandigheden die jullie omschrijven. Maar ik ben nog blijer voor jullie dat je toch wat langer in Lagos mag blijven. Jammer dat er straks geen foto's meer toegevoegd zullen worden. Ik merk zelfs al dat (spreek voor mezelf) als ik veel naar de foto's kijkt die grooooote ogen van Stella al iets minder groot zijn (het went) Geniet nog maar lekker zolang jullie nog daar zijn van het weer. Het is hier op het moment bewolkt, woeierig en ± 17 gr. het lijkt wel herfst. Het zou ± 20 gr. moeten worden vandaag. Het is nog vroeg, we wachten rustig af.

Liefs uit Goudriaan....

• 26 Augustus 2008 - 09:40

Renza Van Eek:

Vandaag heb ik een aantal berichten achter elkaar gelezen, omdat ik niet eerder tijd had. Wat hebben we gelachen om het verhaal van T&J dat ze een wedstrijdje "kotsen"hielden.Het was zeer plastisch verteld en wij konden ons een prima beeld vormen hoe dat in zijn werk ging. Ik kan me voorstellen dat je graag naar huis wilt. Er komt wel heel erg veel op jullie af. Nog even volhouden maar....

• 26 Augustus 2008 - 10:50

Willeke:

Hoi,
    Altijd weer leuk om te lezen hoe het jullie vergaat, ver weg...
    Mirjam, je zou ergens een column moeten zien te krijgen, je manier van schrijven is écht leuk (en mijn fantasie écht levendig, haha).
    Ik zou me niet te veel zorgen maken over het Ottoland-ritme van Jonne en Timme: volgens mij gaat dat allemaal vanzelf. Mij lijkt het eigenlijk voor Stella nog een grotere stap dan voor hen. Voor haar is dan écht alles anders, behalve jullie dan.
    Geniet nog even van de tijd die jullie in Lagos kunnen blijven en je moet maar zo denken: als je in Epe bent, mogen jullie waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd weer lekker naar huis (Hoera!!!).

Groeten van Hans, Willeke, Anne(leest ook trouw jullie berichten), Jente en Tieme.

• 26 Augustus 2008 - 12:53

Opa En Oma Kollensta:

het is nu dinsdag en zijn bij winus en jennie en hebben jullie berichtjes gelezen.stella is een mooi meisje
    veel liefs van opa en oma.

• 26 Augustus 2008 - 13:01

Marièlle:

Heerlijk dat jullie nog wat langer in Lagos kunnen blijven!
    Wat het ritme betreft, wij konden in Nigeria met de kids helemaal geen ritme opbouwen, we waren net als jullie teveel afhankelijk van anderen en de omstandigheden. Toch is het verbazingwekkend hoe snel dat dat in Nederland anders was, eigenlijk binnen een paar dagen gingen dingen hier volgens een redelijk vast stramien en de kids varen daar duidelijk zeer wel bij. Hopelijk gaat het met jullie kids straks net zo!

Marièlle

• 26 Augustus 2008 - 19:08

Jantine Buijserd:

Hallo familie Kollenstaart,

We volgen jullie verhalen met grote interesse. Mirjam, wat schrijf je goed zeg, ik zie het helemaal voor me. Fijn om te lezen hoe goed het met Stella gaat. Wat een grote ondeugende kijkers heeft ze!
    Met Matt gaat het ook prima. Thom vraagt aan Jonne en Timme: "Leuk hè, zo'n nieuw zusje? Ik kroel heel graag met mijn nieuwe broertje!"

Groetjes, ook namens Addy

Jantine

• 26 Augustus 2008 - 19:49

Maureen:

wat fantastisch om jullie verhaal te lezen
    fijn dat het zo goed gaat met stella
    en opzitten en pootjes geven is natuurlijk voor geen enkel kind te doen dan zou ik ook lekker dwars worden en mijn ouders plagen hoor!
    Ik ben echt super blij voor jullie
    geniet maar lekker van jullie tijd met elkaar
    straks hebben jullie het nog druk zat met alle "kraamvisite"

groetjes maureen