Woensdag 27 augustus
Door: Mirjam
Blijf op de hoogte en volg Familie
27 Augustus 2008 | Nigeria, Lagos
Van onze autoritjes door Lagos kenden we wel de gezellige straatkraampjes, maar Lekki Market is van een geheel andere orde. Het is een verzameling (half-)open barakken met daartussen nauwe steegjes. Druk was het niet en met de kinderen ging het hartstikke goed. Wel vonden de jongens het erg warm, dus wilden ze gelijk hun shirt uit. Daar houden Nigerianen niet zo van: we kregen constant de vraag waarom onze jongens geen kleren aan hadden. Op deze markt heeft ook Jonne het wildplassen ontdekt. Hij houdt niet zo van vieze wc’s (tja, wie wel…) en had al begrepen dat Nigeriaanse mannen gewoon langs de straat staan te urineren. Dus hebben we een achteraf muurtje opgezocht waar Jonne vrolijk tegenaan kon plassen…
Lekki Market lijkt er te zijn voor toeristen. Het is één van de weinige plekken waar je souvenirs kunt kopen. Je moet wel bestand zijn tegen de ‘verleidingspogingen’ van de verkopers: ‘Madame, come and look…’ ‘Madame, special price…’ Iedere verkoper wil je in zijn winkeltje hebben en allemaal hebben ze héél speciale prijzen…ja, inderdaad, na een aardig spelletje onderhandelen. Nou was ik nooit zo goed in het spel Koehandel, maar ik moet zeggen dat je er steeds makkelijker in wordt. Als zij een ‘special price’ maken – dan wij ook! En dan doen we ze waarschijnlijk echt niet tekort…
Met de taxichauffeur hadden we ook een deal gemaakt: hij zou anderhalf uur op ons wachten en dat had hij ook braaf gedaan. We vonden hem slapend in z’n auto op de parkeerplaats, waar we afgezet werden bij het betalen van het parkeergeld. Er werd om 100 naira gevraagd – zo’n 50 cent – terwijl het parkeren eigenlijk maar de helft kostte…. De taxichauffeur was daar niet blij mee – ook al moesten wij betalen – en er volgde een flinke scheldpartij die we niet verstonden, maar wel begrepen…hahaha… Nou maken wij hier natuurlijk geen probleem van, want anderhalf uur parkeren voor 50 cent…als je in Nederlandse steden moet betalen, is het heel wat meer!
’s Middags hebben we het gezin even opgedeeld in een mannen- en vrouwengroep. Dat kan nu en dat is een prettig gevoel! Samen met Stella ben ik naar de arts geweest die haar een maand geleden onderzocht heeft. De mannen bleven bij elkaar en hadden om 15.00 uur afgesproken met Jan, Els & Robert en Anita & Anthoni. Een taxichauffeur zette me af bij de kliniek en beloofde te wachten (tegen een tarief van 1000 naira per uur…). De rijdende consultatiebus in de Alblasserwaard is nog luxer… Er ging op een gegeven moment een kindje naar een behandelkamer met een hand in een groot verband. Toen viel de stroom uit en kwam er een zuster met mondkapje en handschoenen aan de gang op…wachtend tot de stroom het weer deed en zij weer verder kon met deze jongen… Je moet er niet aan denken dat je iets ergs hebt en elektrische apparaten nodig hebt.
Even tussendoor: iets dergelijks las Marien van de week nog in de krant hier. Over een ernstig verkeersongeluk in Nigeria waarbij een tankauto vol diesel op een passagiersbus knalde. Schade: doden en gewonden. Maar er kon pas hulp komen toen het licht werd…zeven uur later. En waar wel stroom is, is het ook niet alleen maar tot zegen, want in diezelfde krant stond het verhaal van een gezin met vier kinderen. ’s Nachts moest er een kind plassen en moeder ging mee naar buiten en elektrocuteerde zichzelf, haar kindje en haar man die wilde helpen… Pas na uren werd de stroom van de kabel gehaald… Dat zijn de verhalen van de armen… Ik kom zo op de rijke Nigerianen…
Terug naar het ziekenhuis. Stella’s temperatuur werd gemeten en haar gewicht op een weegschaal uit het jaar nul…hahaha…het waren nog net geen twee schalen waar je rechts je kind legt en links een aantal gewichten… Daarna mocht ik bij de dokter komen, een vriendelijke Nigeriaanse vrouw. Ze was blij om te zien dat Stella in gewicht gegroeid was (ze weegt nu ruim zeven kilo) en ze verzekerde me dat Stella met goede voeding, aandacht en fysiotherapie haar benen goed leert te gebruiken. Ik weet eigenlijk niet meer of we dat al geschreven hadden, maar Stella’s benen lijken wel van elastiek. Haar beenspieren zijn erg slap. Een gevolg van eenzijdige voeding en gevolg van veel liggen. Ondanks de liefdevolle zorg in het huis van de Missionairies of Charity is er te weinig aandacht voor de kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Haar ‘baby-‘voeding moeten we nu zien te veranderen in een normaal eetpatroon voor éénjarigen. Dat is nog een hele opgave, omdat Stella lepeltjes met eten weigert in haar mond te steken. En dan kun je een baby van 5 maanden makkelijker tegenhouden en een lepel in de mond stoppen dan een kind van een jaar dat sterk is in haar armen…
Inmiddels was Marien met de jongens vertrokken toen ik weer in het hotel terugkwam, maar ik kreeg een telefoontje dat ik ook opgehaald zou worden. We waren namelijk met z’n allen uitgenodigd door Engelsen. Even later stond er een glanzende Audi voor de deur en reed ik voor ’t eerst comfortabel door Lagos… Stella en ik werden naar een privéclub gebracht waar de jongens al in het zwembad te vinden waren. Midden in Lagos is een privéclub met drie buitenbaden, negen tennisbanen, een golfparcours, sportzaal, speeltuin en ik weet niet wat nog meer… Alleen als je lid bent van de club mag je naar binnen. En denk maar niet dat er alleen blanken binnen waren: er zijn ook veel rijke Nigerianen! Of je ziet in elkaar gereden, roestende schroothopen op de weg rijden of grote, luxe, glanzende, zwarte 4WD-Jeep-achtige auto’s. We hebben we een heerlijke middag met elkaar gehad en werden weer keurig thuisgebracht.
Morgenavond eten de gezinnen van Robert, Anthoni en Stella met elkaar, omdat Jan, Els & Robert dit weekend hopen door te gaan naar Abuja… Een soort afscheidsmaaltijd en we zullen dan ook nog even foto’s maken voor ons weblog, zodat jullie weer weten hoe wij er ook al weer uit zien en hoe mijn nieuwe kapsel geworden is. Tot morgen!
27 Augustus 2008 - 21:14
Jaap:
Hey family Kollenstaart,
Ik hoor dat Stella oefentherapie nodig heeft haha, (special price for you!!). Ja, wij volgen jullie ook op de voet hoor! Je schrijft inderdaad errug leuk! Tip: je kunt je verhalen en foto`s laten bundelen in een mooi boek. Ik ben benieuwd naar de foto`s. Heel veel plezier en succes gewenst!
Groetjes Jaap -
27 Augustus 2008 - 21:15
Jaap:
Hey family Kollenstaart,
Groetjes Jaap -
28 Augustus 2008 - 05:49
Leanna:
Hallo,
Hier weer even een bericht van de jungheimpjes, wat een verhalen zeg, jij heb mij ook een boekje gegeven om in te schrijven (wat nu dus vol is) maar jij hebt er wel 10 nodig, echt geweldig om te lezen en en super dat het zo goed gaat met Stella.
Wat zal het straks een rust zijn als je weer in Ottoland ben, alleen dat wildplassen dat kan natuurlijk niet in ons dorp (ha ha)
groetjes Johan en Leanna & kids
28 Augustus 2008 - 08:33
Frank&Annette:
wow, we zijn net thuis na vakantie, eerst eens even lezen wat een verhalen en belevenissen jullie daar meemaken hoor, verweg en toch ook weer zo dichtbij.
Leuk om te lezen. Wees gezegend met elkaar. We denken aan jullie, en hopen jullie gauw weer te zien in Ottoland.
groet Frank&Annette J&T -
28 Augustus 2008 - 09:24
Sietse:
Hoi hoi,
Mooi om te horen dat de dokter blij was met een zwaarder wordende Stella. Nu maar hopen dat het snel beter gaat gaan met haar benen, maar dat gaat vast wel goed komen. Jonne en Timme vonden het vast niet erg dat ze ineens 3 baden hadden om in te zwemmen.
Sietse -
28 Augustus 2008 - 12:58
René En Hanneke:
Ha lieve luitjes,
Fijn om te lezen dat Stella zwaarder is geworden. Wij lezen jullie verslagen met heel veel plezie. En ... we zijn zo nieusgierig naar je kapsel.
Dikke knuffel voor iedereen. -
28 Augustus 2008 - 15:09
ALethea:
Hallo familie!!
Ik volg jullie verhalen, je schrijft erg leuk!!
Wat een prachtig meisje is het, ze straalt echt!!!!
Ben wel benieuwd naar je haar, die vrouwen kunnen er wel wat van daar!! Ik wacht de fotos nog maar even af!
Liefs,
Alethea